raport z realizacji operacji
nowa technologia Lepsze WINO
Przez trzy dni, od 14 do 16 marca 2025 roku w dziesięciu halach
wystawowych Targów Kielce miała miejsce 30. Edycja Międzynarodowych
Targów Techniki Rolniczej AGROTECH. Dużą popularnością cieszyło się
stoisko naszego Ośrodka, gdzie można było skorzystać z porad doradców,
posmakować świętokrzyskich produktów regionalnych, a także obejrzeć
innowacyjne maszyny i urządzenia..
Trzy dni spotkań, doradztwa i dyskusji o innowacjach. Stoisko ŚODR na AGROTECH 2025
Przez trzy dni, od 14 do 16 marca 2025 roku w dziesięciu halach
wystawowych Targów Kielce miała miejsce 30. Edycja Międzynarodowych
Targów Techniki Rolniczej AGROTECH. Dużą popularnością cieszyło się
stoisko naszego Ośrodka, gdzie można było skorzystać z porad doradców,
posmakować świętokrzyskich produktów regionalnych, a także obejrzeć
innowacyjne maszyny i urządzenia..
Raport z II szkolenia zespołu do oceny sensorycznej moszczu i wina
W dniu 18 września 2024r., od 8-16-tej, obyło się II szkolenie, w którym udział wzięli: Anna Stój, Tomasz Czarnecki, Iwona Szot, Bożena Sosnowska, Dariusz Paszko, Monika Sujka, Anna Ciołek, Agnieszka Latoch, Monika Karaś, Aneta Brodziak, Agnieszka Malik oraz Pan Mariusz Porębski i Pani Dyrektor ŚODR Pani Agnieszka Pietrzak. Miało ono miejsce w Winnicy Nobilis, której właścicielami są Magdalena i Grzegorz Kapłan. Obecny był też uczestnik projektu, właściciel drugiej winnicy – Pan Antonii Rożek. Na wstępie Pan Mariusz i Pani Agnieszka zaprosili naukowców do współpracy w opracowaniu nowych projektów. Magda przybliżyła historię powstania winnicy. Winnica Nobilis znajduje się w „sercu” Wyżyny Sandomierskiej w miejscowości Faliszowice. Historia i tradycja uprawy winorośli w tym rejonie sięga XIII wieku. Winnica działa od 2001 roku. Właściciele zaczynali od małego 0,5 ha nasadzenia które rozrosło się do 2,5 ha. Magda oprowadziła zgromadzonych po przydomowej winnicy, gdzie opisała sposób uprawy winorośli. Uczestnicy dowiedzieli się, że winorośl wymaga dobrego, ciepłego, słonecznego, lekko przewiewnego, czyli nieco wyniesionego ponad tereny przyległe stanowiska. Winorośl jest trudnym w uprawie gatunkiem, wymagającym szczególnej uwagi plantatora i przeprowadzania w odpowiednim czasie wielu zabiegów. Na aromatyczność i mineralność wina wpływa ma także tzw. terroir, o którym w tej winnicy decydują głównie gleby lessowe. Spacerując pomiędzy rzędami wypielęgnowanych krzewów winorośli uczestnicy mogli spróbować smaku i delektować się aromatem owoców poszczególnych odmian, których większość w tym momencie, była już odpowiednio dojrzała. W winnicy uprawia się 30 odmian, głównie odmiany przerobowe, czyli przydatne do produkcji wina, ale także jest kolekcja odmian deserowych, nowej generacji oraz starych, które kiedyś były uprawiane w ogrodach przydomowych np.: Alden, Aurora, Diana, Einset Seedless, Frumoasa Alba, Iza Zaliwska, Jutrzenka, Kesza, Konkord Rosyjski, Leon Millod, Merechal Foch, Muscat Odeskij, Muscat Blue, Regent, Remeily Seedless, Rondo, Seyval Blanc, Seyval Villard, Solaris, Swenson Red i inne.
Następnie właściciele i Antonii Rożek zaprosili zgromadzonych na degustację win własnej produkcji. Uczestnicy dowiedzieli się, że w produkcji dominują wysokiej jakości wina białe, które łatwiej pozyskać w warunkach klimatycznych Polski. Produkują wina o różnej ilości cukru resztkowego: od wytrawnych, przez półwytrawne i półsłodkie. Wśród win białych spróbowano m.in.: Queen Celesta, White Pearl, Mr. Helidor, różowych Cabernet Cortis, a czerwonych: Lady Rubin. Poznano też wina z winnicy Antoniego m.in. ze szczepu Souviniegr. Magda podała jako przykład wina zrównoważonego (tzw. gładkiego) Queen Celesta, gdzie kwasowość pozostawała w równowadze z zawartością innych składników. To wino jednoszczepowe z Seyval Blanc, łączące aromaty brzoskwiń, zielonych jabłek, cytrusów oraz polnych kwiatów. Chętnie wybierane do posiłków ze względu na swoją harmonijność i orzeźwiającą kwasowość. Mr. Helidor jest przykładem wina o bogatym aromacie, z wyczuwalnymi nutami kwiatu czarnego bzu, liścia czarnej porzeczki i pokrzywy. Naturalnie słodki z delikatnym kwasowym akcentem. Mr. Helidor to wino powstałe z kupażu Pinot Blanc i Muscat. Proporcje obu szczepów zależą od dostępności produktu w danym sezonie. Dewizą Grzegorza jest elastyczność: „Tak krawiec kraje, jak mu materiału staje”. Na końcu poznano wina czerwone. Jednoszczepowy Lady Rubin z odmiany Regent, o intensywnym bukiecie aromatów dojrzałych owoców, zwłaszcza śliwek i tarniny. Wszystkie wina doskonale komponowały się z zaproponowanymi przekąskami, które stanowiły 4 rodzaje sera „miejscowej produkcji”, dojrzałe wędliny i pomidory oraz bagietka z oliwą ze „śródziemnomorskich” rejonów.
Magda i Grzegorz, bazując na swoim wieloletnim winiarskim doświadczeniu wyznali, że rok 2024 jest bardzo dobry dla wysokiej jakości czerwonych winogron przeznaczanych na produkcję czerwonego wina, więc oczekują bardzo wysokiej jakości win czerwonych uzyskanych w tym roku.
Grzegorz zdradził, że nazwy win pochodzą od kamieni szlachetnych za wyjątkiem S. Flamena (z łac. Kapłan). Także nazwa Helidor została lekko zmieniona, bo od kamienia brzmiałaby Heliodor (ale „Hel i odor” nie „kojarzyły się” Grzegorzowi z wysoką jakością wina). Uczestnicy dowiedzieli się, że poszczególne decyzje dotyczące produkcji wina rozpoczyna się od słowa „zależy”. Produkcja wysokiej jakości wina wymaga ogromnej wiedzy i doświadczenia. Producenci dobierając winogrona, drożdże, ustalając warunki panujące podczas produkcji, zawsze zastanawiają się nad efektem finalnym. Stąd np. kwasowość wina powinna być minimum 7 g, aby wino było dobre, ale to „zależy” jeszcze od innych składników, w tym ilości cukru resztkowego, obecności aromatów itd.
Wino produkowane w Winnicy Nobilis dedykowane jest jak najszerszej grupie konsumentów, więc duży nacisk kładzie się na wszystkie elementy wpływające na decyzję zakupu. Stąd nieustanne poszukiwanie odpowiedniego kształtu butelki, etykiety. Oczywiście ogromnie ważne są też aspekty legislacyjne więc na etykietach znajdują się wszystkie obowiązkowe informacje, pojawi się też wymagana od grudnia 2023 r. informacja o kaloryczności produktu.
Niektóre wina przeznaczane są do leżakowania w dębowych beczkach (beczki nie powinny być świeże, tzn. bezpośrednio po wyprodukowaniu).
Dzięki temu szkoleniu członkowie zespołu mogli się jeszcze bardziej zintegrować, a zarazem ujednolicić odczucia smakowe i zapachowe dotyczące win, co bez wątpienia przyczyni się do prawidłowej oceny moszczu i wina, podczas analizy sensorycznej w projekcie.